Snuffelmatten

Kies een categorie

Meer info over snuffelmatten

Wat is een snuffelmat ?

Een snuffelmat is gemaakt van een soepele rubberen mat met gaten waarin fleecerepen zijn geknoopt. Je hond zoekt met zijn neus naar snoepjes die je tussen de fleecerepen hebt van de snuffelmat hebt verstopt.

Waarom een snuffelmat ?

De snuffelmat kan je gebruiken om je hond op een andere manier te laten eten of als spelletje tussendoor. In de snuffelmat kan je gemakkelijk een hele maaltijd droge brokjes verstoppen. Zo verleng je de duur van het eten en heeft je hond een voldaan gevoel omdat hij/zij naar de brokjes in de snuffelmat heeft moeten zoeken.

Een snuffelmat, snuffelbal, snuffelrups of snuffeldeken zijn erg handig als je hond bijvoorbeeld geopereerd is of als er een andere reden is waarom je hond zich rustig moet houden, bijvoorbeeld door een blessure. Ook handig als spelletje tussendoor bij bv slecht weer.

De snuffelmat kan gebruikt worden als ‘hersenspelletje’ of om je hond op een andere manier zijn brokken te laten eten. Het mooiste moment van de dag voor de hond is de maaltijd, maar dit hoogtepunt duurt meestal maar twee plezierige minuten of nog minder! Bovendien mist je hond het voldane gevoel van de zoektocht en jacht naar eten. De snuffelmat verlengt de duur van het eten tot wel vijftien minuten en geeft honden een voldaan gevoel omdat zij naar hun maaltijd moeten zoeken. De snuffelmat moet wel gebruikt worden als een spel en niet als een speeltje. Berg het dus op na gebruik en maak er geen vaste routine van. Het moet spannend blijven.

Hoe werkt een snuffelmat ?

Om ervoor te zorgen dat je hond de snuffelmat gebruikt om te snuffelen i.p.v oppakken, schudden, graven en aan de stroken te trekken, is de manier van de mat aanbieden van belang.

  • De eerste keer leg je wat brokjes OP de stroken en een 5 tal brokjes tussen de bovenste stroken van de snuffelmat. Als je hond deze gevonden heeft, berg je de snuffelmat Op die manier koppelt je hond snuffelen aan het spelletje.
  • Maak het elke keer iets moeilijker door de brokjes iets dieper in de snuffelmat te verstoppen.
  • Na een paar keer kan je er al flink wat brokjes in verstoppen en blijft je hond rustig snuffelen en zijn neus onder de vele lagen fleece bedekken om een brokje te bemachtigen.
  • Blijf altijd bij je hond als de snuffelmat, snuffelbal of snuffelrups gebruikt wordt en berg deze nadien terug op

Voor welke honden is een snuffelmat geschikt ?

Onze snuffelmatten, snuffelballen en snuffelrupsen zijn geschikt voor kleine en grote honden.

Voor grote honden of honden die gemakkelijk iets stukbijten, raden wij de snuffelmatten aan i.p.v de snuffelballen, snuffelrupsen of snuffelkleed.

Voordelen van een snuffelmat

Quality time met je hond: je speelt samen, je begeleidt, je helpt, je moedigt aan. Dit versterkt de band tussen jouw en je hond.

Je hond krijgt meer zelfvertrouwen. Zeker met een snuffelmat boekt je hond snel succes en dit is een boost voor het zelfvertrouwen.

Nerveuze honden kunnen met een snuffelmat, snuffelbal, snuffelrups of snuffelkleed leren om zich kalmer te gedragen.

De neus is je hond zijn voornaamste zintuig en die neus zet je stevig aan het werk met een snuffelmat, snuffelrups of snuffelbal.

Een snuffelmat of snuffelkleed is erg handig als je hond bijvoorbeeld geopereerd is of als er een andere reden is waarom je hond zich rustig moet houden, bijvoorbeeld een blessure. Om te snuffelen moet je hond zich niet per se bewegen en zo kan je je hond toch een intensieve activiteit voorschotelen zonder dat hij zich overbelast. Een snuffelmat kan je zelfs aan een liggende hond aanbieden.

Schrokt je hond zijn eten binnen? Dan kan een snuffelmat erg handig zijn om een portie hondenbrokjes in te verstoppen. Je hond zal er op die manier veel langer over doen om te eten.

Soorten snuffelmatten

Onderhoud van een snuffelmat

Onze snuffelmatten kunnen gewassen worden in de wasmachine op 30 graden in een kussensloop of waszak.  Gebruik van de droogkast raden we af.